Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy z kostka i puree z fasoli bialej

Kotlet schabowy z kostka i puree z fasoli bialej

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 143

Dodano:

Odsłon: 1490

Pomysl na szybki obiad lub kolacje ;-) Jesli mamy w spizarni pare puszek z fasolka ,bo w przeciwnym razie musimy sporo czasu poswiecic na ugotowanie tej suszonej-ale i tak tez mozna wykonac ten przepis....

Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kostka
  • 450 g fasoli bialej (cannelini ,jas)-ok. 2 puszki
  • 1 zabek czosnku
  • 1 galazka rozmarynu(badz lyzeczka suszonego)
  • 1 cytryna
  • oliwa(olej)
  • szczypta grubej soli
  • 1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie)
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na jednej rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy(2-3 łyżki),wsypujemy spora szczyptę grubej soli i na tym smażymy nasze kotlety z obu stron na zloty kolor(bez żadnych panierek i rozbijania-czyste mięsko).Stopień wysmażenia według uznania.

  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oliwy na której zarumieniamy ząbek czosnku ,dodajemy starta skórkę z całej cytryny,pokrojone drobno igiełki z gałązki rozmarynu(rozkruszona łyżeczkę suszonego) i chwileczkę podsmażamy by wydobyć aromat. Następnie dodajemy odcedzona fasole
    ,którą rozgniatamy widelcem aż do uzyskania konsystencji przypominającej pure ( gdyby było zbyt geste można dodać odrobinę wody). Solimy do smaku.

  3. Gdy kotlety są wysmażone tak jak lubimy , wykładamy je na talerz na którym będą podawane. Na tłuszczyk pozostały po smażeniu kotletów wciskamy sok z połówki cytryny (lub całej jeśli lubimy bardziej kwaskowaty smak) i odrobinę białego wina (opcjonalnie) i odparowujemy chwile na dużym ogniu. Tak zredukowanym sosikiem polewamy nasze kotlety...i gotowe...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń