Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone po lwowsku.

Przepis dnia 2021-10-30
Kotlety mielone po lwowsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 13888

Delikatne, smaczne i puszyste kotlety mielone po lwowsku, czyli kotlety z indyka z żółtym serem. Smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 pszenna bułka
  • 2 jajka
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • garść natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 250 g startego żółtego sera
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone po lwowsku.

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym oleju.

    Bułkę namoczyć w wodzie.

  2. W dużej misce wymieszać mięso mielone z dodatkiem jajek, przypraw, namoczonej bułki i usmażonej cebuli.

    Masę na kotlety dobrze wymieszać przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.

  3. Do wyjętego z lodówki mięsa dodać starty ser i dobrze z mięsem wymieszać.

    Następnie formować płaskie kotlety, które należy obtoczyć w tartej bułce.

  4. Smażyć na gorącym oleju, z obu stron, na złoty kolor.

    Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 30 października Wyglądają bardzo apetycznie. Przepis warty wypróbowania.
Pozdrowienia
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 27 października Bardzo lubię mielone z mięsa drobiowego ,ale koniecznie spróbuję z serem. Bardzo apetyczna propozycja :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń