Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kotleciki mielone z piekarnika.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 993
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666484
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 993
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666484
Składniki
Bułkę moczymy w ciepłym mleku. W międzyczasie cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju rzepakowym. Nie przypiekamy jej zbyt mocno. Na złoty kolor. Do miski dajemy mięso, posiekany bardzo drobniutko czosnek (można zetrzeć na tarce te najdrobniejsze oczka), wsypujemy przyprawy oraz przestudzoną cebulkę wraz z tłuszczem. Bułkę odciskamy z mleka i również dodajemy. Wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy połowę bulionu oraz wbijamy jajo. Wyrabiamy masę aby była gładka. W zależności od konsystencji możemy dodać pozostały bulion. Masa musi być w miarę luźna. Aby kotleciki nie były po upieczeniu twarde.
Kiedy masa jest gotowa przygotowujemy blachę na której będziemy piec kotlety. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy uformowane kotleciki. Wielkość kotlecików jest dowolna. Mogą być trochę większe, albo malutkie. Zależy co kto lubi. Podczas formowania kotletów warto przygotować sobie miseczkę z zimną wodą, aby moczyć w niej dłonie. Wtedy łatwo się formuje mięsko i nie przykleja się do dłoni. W moim przypadku są średniej wielkości. Pamiętajmy, że podczas pieczenia kotlety zmniejszą swoją objętość.
Kiedy już wyrobimy całą masę i mamy gotowe kotleciki na każdym z nich układamy odrobinę masła. Pieczemy przez ok. 40 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości kotlecików. Musimy obserwować aby nam się za bardzo nie spiekły. Najlepiej wbić patyczek i jeśli nie wypływa z nich mętna ciecz i są przyrumienione wyłączamy piekarnik. Takie kotleciki wspaniale nadają się również na kanapkę w formie na zimno. Smacznego.