Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety premiera zachwycają smakiem i wyglądem. To proste, lecz pełne smaku danie, które z powodzeniem mogłoby się znaleźć nawet na obiedzie podczas spotkania dyplomatów i rządowych osobistości. Sekretem soczystości i delikatności mięsa jest jego specjalne krojenie i ułożenie szpinakowo-serowego farszu wewnątrz. Wierzch pokrywa aromatyczny sos pomidorowy. Potrawę podawaj z opiekanymi ziemniakami, ryżem na sypko i sałatą z lekkim sosem ziołowym.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7040
Polecam.
Odsłon: 159
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5403
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2669
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7040
Polecam.
Odsłon: 159
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5403
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2669
Składniki
Pracę zacznij od wykonania sosu pomidorowego. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wytnij twarde części i pokrój w kostkę. Obrane ząbki czosnku drobno posiekaj i lekko przesmaż na oliwie lub maśle. Dodaj pomidory i przesmażaj mieszając, aby puściły sok. Następnie dorzuć drobno poszatkowane suszone pomidory, dopraw solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano i trzymaj na ogniu jeszcze ok. 10 minut. W razie potrzeby dopraw odrobiną cukru. Możesz zostawić sos w takiej postaci lub zblendować go na gładki krem.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć przesiekany ząbek czosnku, po minucie oczyszczony szpinak i przesmażaj ok. 3-5 minut. Dodaj ricottę, wymieszaj farsz oraz dopraw go solą, czarnym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Zostaw do ostudzenia.
Piersi kurczaka, umyj, odetnij błonki i osusz. Następnie zrób nacięcia w odległości ok. 1 cm, ale nie przecinaj ich do końca. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym lub blasze. W nacięcia włóż szpinakowo-serowy farsz, po czym posyp startym cheddarem. Wierzch polej pomidorowym sosem. Dzięki temu, że pomidory są na samej górze, nadadzą potrawie soczystości, zapobiegną wysychaniu mięsa i zeschnięciu sera. Potrawę wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 20-25 minut.
Upieczone kotlety premiera wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia na 5 minut, po czym serwuj w całości lub krojąc ukośnie w plastry.