Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety szarpane z serem to ulubione danie obiadowe całej rodziny. Soczyste w środku, z mnóstwem świeżych ziół idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków i sałatki z sezonowych warzyw. Kotlety możesz także zaserwować z pomidorowym sosem lub użyć do wykonania domowych burgerów. We wszystkich wariantach sprawdzą się wyśmienicie.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1516
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1516
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 74
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, oczyść, pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Zioła i cebulkę dobrze opłucz i drobno posiekaj. Możesz użyć surowej cebulki lub lekko ją podsmażyć na łyżce masła. Przełóż zieleninę do miski. Dodaj starty na małych oczkach ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, wbij jajko i dodaj 2 łyżki mąki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, po czym wymieszaj wszystko łyżką. Masa powinna być zwarta. W razie potrzeby wbij jeszcze jedno jajko i/lub dodaj więcej mąki.
Na dużej patelni rozgrzej olej, wykładaj łyżką porcje ciasta z kurczakiem i smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Następnie odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawaj. Kotlety szarpane najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu.