Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety szarpane z serem to ulubione danie obiadowe całej rodziny. Soczyste w środku, z mnóstwem świeżych ziół idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków i sałatki z sezonowych warzyw. Kotlety możesz także zaserwować z pomidorowym sosem lub użyć do wykonania domowych burgerów. We wszystkich wariantach sprawdzą się wyśmienicie.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, oczyść, pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Zioła i cebulkę dobrze opłucz i drobno posiekaj. Możesz użyć surowej cebulki lub lekko ją podsmażyć na łyżce masła. Przełóż zieleninę do miski. Dodaj starty na małych oczkach ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, wbij jajko i dodaj 2 łyżki mąki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, po czym wymieszaj wszystko łyżką. Masa powinna być zwarta. W razie potrzeby wbij jeszcze jedno jajko i/lub dodaj więcej mąki.
Na dużej patelni rozgrzej olej, wykładaj łyżką porcje ciasta z kurczakiem i smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Następnie odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawaj. Kotlety szarpane najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu.