Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety wieprzowe w sosie to klasyk polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga staranności, w szczególności powolnej obróbki mięsa, by stało się miękkie i kruche.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10322
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12765
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4530
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10322
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12765
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4530
Składniki
Oczyść schab z błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokrój mięso w plastry i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz z obu stron solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Obsmaż kotlety, aż mięso się zetnie – 2 minuty po każdej ze stron.
W czasie, gdy mięso będzie się smażyć, obierz i rozgnieć (płaską częścią noża – nie rozdrabniaj) ząbki czosnku.
Na patelnię z podsmażonym mięsem dołóż czosnek, zioła, listki laurowe i ziele angielskie. Smaż nadal, aż mięso się zarumieni.
Zalej mięso na patelni gorącą wodą (tak, aby było w całości zanurzone). Duś na wolnym ogniu pod przykryciem (lekko uchyl przykrywkę) przez 2-3 godziny – do miękkości mięsa. Co pewien czas zamieszaj, a jeśli to konieczne, dolej trochę wody.
Przełóż mięso na talerz, a sos przelej przez sitko o drobnych oczkach (by pozbyć się przypraw). Wlej z powrotem na patelnię.
Osobnym naczyniu rozrób mąkę z 2 łyżkami wody. Do rozczynu dodaj 2 łyżki gorącego sosu. Wymieszaj (tak, by pozbyć się grudek mąki). Wlej mieszankę cienką strużką do gotującego się sosu i od razu wymieszaj. Gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Z powrotem przełóż na patelnię mięso i chwilę je podgrzej. Podawaj kotlety wieprzowe w sosie z wybranymi dodatkami, np. z ziemniakami.