Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na początku ciąży nabrałam obrzydzenia do klasycznych kotletów mielonych. Choć ono pomału mija, to jednak wciąż się utrzymuje i nie jestem w stanie wmusić w siebie mielonego. Nie bardzo wiedziałam, czym je zastąpić i tak w końcu wpadłam na kotlety z kalafiora. Podpatrzyłam przepis na Jadłonomii, ale nieco pozmieniałam od siebie i dziś prezentuję Wam efekt końcowy, który uważam, że jest grzechu wart, bo nie da się zjeść jednego :) Kotlety są bardzo smaczne, aromatyczne, mięciutkie, soczyste i z chrupiącą skórką. Nie rozpadają się podczas smażenia ani obracania, a w moim domu zostały dość ciepło przyjęte. Na pewno będą pojawiać się częściej, choćby w charakterze piątkowego obiadu, bo smakują naprawdę nieziemsko. Potwierdzić może to kot Zeus, pies Bobek i sunia Tifcia. Choć zwierzyniec jak to zwierzyniec, przepada za mięskiem, kotlety bardzo im smakowały. Dwa psie żebradory piszczały, żeby im dać, a kot zeżarł 3/4 kotleta w takim tempie, że mało się nie udławił. To jednak o czymś świadczy :D
Kalafiora przekrajamy na pół. Jedną połowę dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, drugą razem z twardą częścią ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cebulkę i czosnek kroimy i smażymy na oleju.
Do miski wrzucamy ugotowane różyczki kalafiora i druga startą surową połowę. Dodajemy ugotowaną kaszę i usmażoną cebulkę z czosnkiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i krótko miksujemy, żeby się rozdrobnił. Dodajemy do miski. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiamy na gładką masę. Jeśli za bardzo się lepi, dodajemy odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Chciałam dodać do masy jeszcze posiekaną natkę pietruszki, tak jak dodaję do zwykłych kotletów, ale zwyczajnie zapomniałam :)
Mokrymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy je w bułce tartej lub kaszce kukurydzianej. Moje kotlety podczas obtaczania wyrażały chęć rozpadania się, więc po prostu posypywałam je bułką na dłoni i dopiero spłaszczałam.
Obtoczone i uformowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Tu nic już się nie rozpada. Smażymy na złoto z obydwu stron. Czas smażenia - podobnie jak tradycyjne.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz mizerią, pomidorkami lub inną surówką :)
Smacznego!!!!
Smaczne, mięciutkie kotleciki dobre jako propozycja na obiad lub ciepłą kolację
Odsłon: 21663
Tradycyjne kotlety mielone urozmaicone ugotowanym kalafiorem.
Odsłon: 2675
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 270
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 60
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 37
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 142
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 512
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 578
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 270
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 60
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 37
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 142
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 512
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 578
Składniki
Kalafiora przekrajamy na pół. Jedną połowę dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, drugą razem z twardą częścią ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulkę i czosnek kroimy i smażymy na oleju. Do miski wrzucamy ugotowane różyczki kalafiora i druga startą surową połowę. Dodajemy ugotowaną kaszę i usmażoną cebulkę z czosnkiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i krótko miksujemy, żeby się rozdrobnił. Dodajemy do miski. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiamy na gładką masę. Jeśli za bardzo się lepi, dodajemy odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Chciałam dodać do masy jeszcze posiekaną natkę pietruszki, tak jak dodaję do zwykłych kotletów, ale zwyczajnie zapomniałam :)
Mokrymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy je w bułce tartej lub kaszce kukurydzianej. Moje kotlety podczas obtaczania wyrażały chęć rozpadania się, więc po prostu posypywałam je bułką na dłoni i dopiero spłaszczałam. Obtoczone i uformowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Tu nic już się nie rozpada. Smażymy na złoto z obydwu stron. Czas smażenia - podobnie jak tradycyjne. Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz mizerią, pomidorkami lub inną surówką :) Smacznego!!!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – pyszna i prosta w przygotowaniu
Dania główne
Makaron z cukinią i fetą
Dania główne
Makaron z krewetkami i szpinakiem
Dania główne
Kurczak Magdy Gessler
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – pyszna i prosta w przygotowaniu
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 60
Makaron z cukinią i fetą
Pyszny lekki letni obiadek .Makaron z cukinią , fetą z dodatkiem pesto, pomid...
Odsłon: 62