Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bezmięsne kotleciki. Proste w wykonaniu i z niedrogich składników. Niezły sposób na wykorzystanie składników, które zostały z dnia poprzedniego:)
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 16
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3300
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1307
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1861
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 608
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 16
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3300
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1307
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1861
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 608
Składniki
Kaszę gotuję na sypko - proporcje: jedna szklanka lekko osolonej wody + jedna szklanka kaszy, gotujemy pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika do momentu wchłonięcia całej wody przez kaszę. -Teraz babciny sposób na różne, grube kasze na sypko (czas przygotowania wydłuża się) - ugotowaną kaszę zdejmuję z palnika, garnek z pokrywką zawijam np. w duży ręcznik kąpielowy i zostawiam na noc pod kołdrą lub na ciepłym grzejniku żeby kasza wchłonęła resztę wilgoci
Gotową kaszę podzieliłam mniej więcej na pół. Jajka obrałam ze skorupek i oddzielam białka od żółtek. Jedną część kaszy zmieliłam z żółtkami w ma szynce. Pozostałą część kaszy wymieszałam z drobno posiekanymi białkami. Obie części kaszy wkładam do miski, dodaję surowe jajo bułkę tartą, kaszę mannę, zieleninę i przyprawy. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszam.
Z powstałej masy formuję ok. stu gramowe kotleciki o wysokości półtora do dwóch centymetrów wysokości. Panieruję najpierw w dokładnie rozbełtanym jajku następnie w bułce tartej. Smażę na oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.
Kotleciki z różnych kasz podaję z dowolnymi surówkami lub sałatkami. Życzę smacznego:)
Co ciekawe, moja mięsożerna rodzinka coraz częściej upomina się o podobne bezmięsne dania:)