Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bezmięsne kotleciki. Proste w wykonaniu i z niedrogich składników. Niezły sposób na wykorzystanie składników, które zostały z dnia poprzedniego:)
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 55
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 55
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Kaszę gotuję na sypko - proporcje: jedna szklanka lekko osolonej wody + jedna szklanka kaszy, gotujemy pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika do momentu wchłonięcia całej wody przez kaszę. -Teraz babciny sposób na różne, grube kasze na sypko (czas przygotowania wydłuża się) - ugotowaną kaszę zdejmuję z palnika, garnek z pokrywką zawijam np. w duży ręcznik kąpielowy i zostawiam na noc pod kołdrą lub na ciepłym grzejniku żeby kasza wchłonęła resztę wilgoci
Gotową kaszę podzieliłam mniej więcej na pół. Jajka obrałam ze skorupek i oddzielam białka od żółtek. Jedną część kaszy zmieliłam z żółtkami w ma szynce. Pozostałą część kaszy wymieszałam z drobno posiekanymi białkami. Obie części kaszy wkładam do miski, dodaję surowe jajo bułkę tartą, kaszę mannę, zieleninę i przyprawy. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszam.
Z powstałej masy formuję ok. stu gramowe kotleciki o wysokości półtora do dwóch centymetrów wysokości. Panieruję najpierw w dokładnie rozbełtanym jajku następnie w bułce tartej. Smażę na oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.
Kotleciki z różnych kasz podaję z dowolnymi surówkami lub sałatkami. Życzę smacznego:)
Co ciekawe, moja mięsożerna rodzinka coraz częściej upomina się o podobne bezmięsne dania:)