Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kurczaka po szwajcarsku to doskonała alternatywa dla schabu wieprzowego albo cielęciny. Wybierz do tego wysokiej jakości dodatki, czyli szynkę dojrzewającą oraz ser ementaler (albo podobny, najlepiej szwajcarski). To idealny wybór na ciepły obiad albo kolację. Kotlety świetnie smakują po odgrzaniu w piekarniku.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1191
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1191
Składniki
Przygotuj trzy głębokie miski. Do jednej dodaj mąkę, w drugiej roztrzep jajka ze śmietanką, a do trzeciej wsyp bułkę tartą.
Każdy filet z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Rozbij każdy kawałek z pomocą woreczka foliowego na cienkiego kotleta. Z każdej strony posól i popieprz. Po jednej stronie ułóż ser i szynkę, zostawiając około pół centymetra wolnego miejsca od brzegu. Mięso złóż dwu- albo trzykrotnie, tak aby nadzienie było na środku. Po pierwszym złożeniu mięsa, uderz tłuczkiem wokół krawędzi, powinno to zbić brzegi. Możesz też spiąć kotlety wykałaczkami.
Obtocz każdego kotleta z kurczaka po szwajcarsku najpierw w mące, potem w jajku ze śmietanką, a na końcu w bułce tartej. Smaż na maśle klarowanym z obu stron przez około 4-6 minut aż nabiorą złotobrązowego koloru.