Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasach PRL-u kotlety z mortadeli robione na modłę schabowych były bardzo popularne. Osoby, które żyły w tamtych czasach pamiętają puste haki w sklepach mięsnych i słabiutki wybór mięs oraz wędlin. Zaradne gospodynie dokonywały cudów by urozmaicić menu domowe. Mortadelowe „schaboszczaki” są tego efektem. Do dziś pozostał sentyment do tamtych potraw. My zmienimy tylko panierkę, zrobimy świetne ciasto piwne, które podrasuje smak kotletów z mortadeli. Będą pyszne!
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 118
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 88
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3151
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 118
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 88
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3151
Składniki
Składniki panierki łączymy, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Piwo powinno być zimne, im zimniejsze tym lepiej, panierka będzie bardziej chrupiąca. Mąkę i proszek należy przesiać przez sitko, panierka będzie puszysta.
Mortadelę kroimy w plastry grubości 0,5 cm i obtaczamy w mące. Nadmiar mąki strzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem . Zanurzamy plastry wędliny w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia. Kotlety z mortadeli gotowe! Kotlety smakują doskonale podane tradycyjnie z ziemniakami i surówką!