Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O wiele łatwiejsze w wykonaniu niż falafel a smakują wybornie!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Robiłam farsz do pierogów a z pozostałego farszu zrobiłam kotlety. Namoczyłam soczewicę a potem ją ugotowałam w osolonej wodzie. Można użyć każdej soczewicy, ale zielona nie rozpada się od razu i z takiej soczewicy u mnie się robiło pierogi. Soczewicę puściłam przez maszynką na drobnym oczku- można zmalaksować. Na patelni lekko zrumieniłam drobno posiekaną cebulę, potem dodałam posiekany czosnek i masę soczewicową. Podsmażałam ją i doprawiałam, przyda się sporo pieprzu z łyżka majeranku i sól do smaku. Można też zaszaleć z przyprawami po arabsku - kumin, fenkuł, kolendra. Do wystudzonej masy dałam jajo i bułkę tartą- około 3 łyżek.
Uformowałam nieduże kotleciki i obtoczyłam je w sezamie. Usmażyłam na rumiano. Te kotlety są też smaczne na zimno- w odróżnieniu do falafli. Najlepiej smakują w cienkim chlebku z pomidorem i cebulą
Smacznego :)