Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O wiele łatwiejsze w wykonaniu niż falafel a smakują wybornie!
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 306
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1034
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 306
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1034
Składniki
Robiłam farsz do pierogów a z pozostałego farszu zrobiłam kotlety. Namoczyłam soczewicę a potem ją ugotowałam w osolonej wodzie. Można użyć każdej soczewicy, ale zielona nie rozpada się od razu i z takiej soczewicy u mnie się robiło pierogi. Soczewicę puściłam przez maszynką na drobnym oczku- można zmalaksować. Na patelni lekko zrumieniłam drobno posiekaną cebulę, potem dodałam posiekany czosnek i masę soczewicową. Podsmażałam ją i doprawiałam, przyda się sporo pieprzu z łyżka majeranku i sól do smaku. Można też zaszaleć z przyprawami po arabsku - kumin, fenkuł, kolendra. Do wystudzonej masy dałam jajo i bułkę tartą- około 3 łyżek.
Uformowałam nieduże kotleciki i obtoczyłam je w sezamie. Usmażyłam na rumiano. Te kotlety są też smaczne na zimno- w odróżnieniu do falafli. Najlepiej smakują w cienkim chlebku z pomidorem i cebulą
Smacznego :)