Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O wiele łatwiejsze w wykonaniu niż falafel a smakują wybornie!
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45631
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23121
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1316
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45631
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23121
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1316
Składniki
Robiłam farsz do pierogów a z pozostałego farszu zrobiłam kotlety. Namoczyłam soczewicę a potem ją ugotowałam w osolonej wodzie. Można użyć każdej soczewicy, ale zielona nie rozpada się od razu i z takiej soczewicy u mnie się robiło pierogi. Soczewicę puściłam przez maszynką na drobnym oczku- można zmalaksować. Na patelni lekko zrumieniłam drobno posiekaną cebulę, potem dodałam posiekany czosnek i masę soczewicową. Podsmażałam ją i doprawiałam, przyda się sporo pieprzu z łyżka majeranku i sól do smaku. Można też zaszaleć z przyprawami po arabsku - kumin, fenkuł, kolendra. Do wystudzonej masy dałam jajo i bułkę tartą- około 3 łyżek.
Uformowałam nieduże kotleciki i obtoczyłam je w sezamie. Usmażyłam na rumiano. Te kotlety są też smaczne na zimno- w odróżnieniu do falafli. Najlepiej smakują w cienkim chlebku z pomidorem i cebulą
Smacznego :)