Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpierw ugotowałam rosół, a następnie usmażyłam kotlety z warzyw z rosołu. Bo chociaż rosół gotuje się długo, to jednak warzywa po gotowaniu nie są wcale bezwartościowe i pozbawione smaku. A to dlatego, że podczas gotowania rosół tylko „mruga” na najmniejszym palniku, a nie gotuje się, bulgocząc jak wulkan. Długo i wolno gotowane warzywa z rosołu nadają się i na sałatkę, i do zapiekanki, i na kotlety, i na pasztet. I zapewne można z nich przygotować rozmaite inne pyszności, ale dziś smażymy kotlety z warzyw z rosołu. Są całkiem dobre i mają spory potencjał nie marnowania żywności, więc spróbuj koniecznie!
Polecam.
Odsłon: 802
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 802
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Cebulę posiekaj w niewielką kostkę, a następnie podsmaż na maśle, ale bez rumienienia.
Odcedzone warzywa z rosołu (u mnie najwięcej było selera i marchewki, do tego 2 korzenie pietruszki i kawałek ugotowanego pora) rozdrobnij nieco. Ja użyłam ubijaka do ziemniaków z dziurkami, ale można je po prostu drobno pokroić.
Jeśli warzywa są bardzo mokre, dodaj je do podsmażonej cebuli i podduś, starając się odparować całą wilgoć. Nie powinny się zrumienić. Jeśli jednak nie ociekają rosołem, można je od razu zmielić, bez podsmażania.
Podsmażone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa albo zmiksuj, jeśli wolisz.
Dodaj do nich jajka i wymienione przyprawy (nie żałuj przypraw, żeby gotowe kotlety nie były mdłe) i wymieszaj dokładnie.
Na koniec dodaj tartą bułkę, mąkę z ciecierzycy oraz tarty ser i ponownie wymieszaj, najlepiej dłonią.
Formuj płaskie kotleciki, a następnie obtaczaj je w reszcie tartej bułki i smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Formowanie tych kotletów nie jest bardzo łatwe, ponieważ masa jest miękka i dość luźna, ale podczas smażenia tworzy się skorupka z bułki tartej i kotleciki nie rozpadają się na patelni.
Zachowaj jednak ostrożność przy przewracaniu oraz przekładaniu na talerz, bo mają bardzo delikatną strukturę.
Jak podawać kotlety warzywne? Ja zrobiłam do nich sos czosnkowy, żeby dodatkowo podkręcić smak. I to był bardzo dobry pomysł, więc polecam. A oprócz tego u nas był to zupełnie zwyczajny obiad z sałatką z buraków.
Trzeba pamiętać, że kotlety z warzyw z rosołu muszą być porządnie przyprawione. Byłam nieco zbyt ostrożna, więc następnym razem pofolguję sobie i przyprawię je bardziej na ostro. Dla mnie nadrzędnym celem było zużycie warzyw z rosołu, ponieważ szukam smacznych sposobów na ich zagospodarowanie.
Więc podejmuję próby rozmaitego wykorzystania ugotowanych jarzyn, a jedną z nich są moje dzisiejsze kotlety. Kilka zjedliśmy na obiad, a resztę zamroziłam na czarną godzinę. Później wystarczy je wyjąć z zamrażarki na godzinkę przed obiadem, a jak się rozmrożą – podsmażyć na patelni z prawa i z lewa, żeby się ogrzały.
Reasumując – jeśli kotlety z warzyw z rosołu przyprawisz mocno, ostro i aromatycznie, a w dodatku podasz z wyrazistym sosem – uzyskasz smaczne i oszczędnościowe danie. Warto je przetestować, niech nic się nie marnuje. Smacznego!