Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Köttbullar, czyli klopsiki szwedzkie"
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 549
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 273
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 549
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 273
Składniki
Do szwedzkich klopsików dodałem nieco pikanterii: papryczki jalapeno. Matusz Rosadziński, Poznań.
Cebulę i czosnek obieram, siekam, a papryczki kroję w drobną kosteczkę. Bułkę zalewam ciepłym mlekiem.
Mięso wyrabiam z cebulą, czosnkiem, papryczkami, namoczoną i odciśniętą bułką, jajkami i musztardą.
Z masy formuję małe kulki, obtaczam je w bułce tartej, układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i piekę do przyrumienienia (45 minut) w piekarniku nagrzanym do 190oC. Podaję z ziemniakami, surówką i ulubionymi sosami.
Czas przygotowania: 70 minut, Cena porcji: około 1,10 złŹródło: Rewia