Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Krokiety
  • Dania główne
  • Przepis na

Krokiety

04.07.2025 Odsłon: 52856
5.0 (27 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Krokiety to danie, które możemy podawać zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej. Świetnie sprawdzą się w czasie postu albo nawet na Boże Narodzenie. Wyróżniają się pysznie chrupiącą skórką oraz sycącym farszem z kapusty kiszonej i białej, marchewki, cebuli, grzybów i aromatycznych dodatków. Takie połączenie doskonale pasuje także na zwykłą, rodzinną kolację. 

Sprawdzony i prosty przepis na krokiety 

To danie ma wiele zalet. Przede wszystkim jest bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymaga drogich, trudno dostępnych składników. Możesz w nim nawet wykorzystać zalegające produkty w domowej spiżarni czy też lodówce. Krokiety na kolację świetnie smakują samodzielnie albo np. z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Możesz je podać na gorąco w towarzystwie kubka czerwonego barszczu albo do grzybowej wigilijnej zupy. To sprawia, że danie jest wszechstronne – idealne na uroczysty obiad, a także wieczorne spotkanie z rodziną przy stole. 

Przygotowanie krokietów na kolację składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich to usmażenie cienkich naleśników do zawijania. Do tego trzeba zrobić aromatyczny farsz z dwóch rodzajów kapusty i suszonych grzybów. W ostatnich etapach wystarczy całość zawinąć w zgrabne rulony, panierować w chrupiącej bułce tartej i usmażyć na oleju rzepakowym.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować farsz do krokietów na kolację? 

Ten farsz to serce krokietów – od niego głównie zależy ostateczny smak dania. Kapusta i grzyby to klasyczne połączenie, które od lat kojarzy się z kuchnią polską, ale warto go dobrze przygotować i doprawić. Przede wszystkim proponujemy wymieszać dwa rodzaje kapusty: kiszoną i świeżą. Uzyskasz wtedy odpowiedni balans między kwaśnym i delikatnym smakiem. Jeśli twoja kiszona kapusta jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać na sitku zimną wodą, a nawet lekko odcisnąć. Dzięki temu smak będzie bardziej wyważony. 

Suszone grzyby to absolutna podstawa tego farszu. Namocz je minimum na kilka godzin, najlepiej przez całą noc – staną się miękkie i łatwe do posiekania, a woda z moczenia nabierze cudownego leśnego aromatu. Nie wylewaj jej, bo warto odrobinę dodać do gotowania farszu, co dodatkowo wzmocni smak. Zastanawiasz się, jakie grzyby tu będą najlepsze? Możesz wybrać borowiki, podgrzybki albo maślaki. Warto też wymieszać kilka odmian, aby smak był bogatszy. 

Podsmaż wraz z grzybami cebulę i czosnek, najlepiej na niewielkim ogniu z odrobiną soli. Dzięki temu cebula zyska charakterystyczną słodycz.  

Jak przygotować naleśniki do krokietów? 

Ciasto naleśnikowe na krokiety powinno być trochę rzadsze niż na klasyczne naleśniki deserowe, bo wtedy placki wychodzą cienkie i łatwo się zawijają. Jeśli po wymieszaniu składników jest zbyt gęste, dodaj wodę gazowaną (odrobinę). Napowietrzy ona ciasto i sprawi, że naleśniki do krokietów na kolację będą bardziej delikatne. 

Dzięki temu, że do ciasta dodajesz dwie łyżki oleju, naleśniki nie będą chłonęły tyle tłuszczu przy smażeniu, a jednocześnie nie będą się rwały ani przyklejały do patelni. Pamiętaj też o tym, aby odstawić ciasto na co najmniej 30 minut. W tym czasie mąką dobrze napęcznieje.  

Przed pierwszym naleśnikiem możesz delikatnie natłuścić patelnię (np. za pomocą silikonowego pędzelka czy ręcznika papierowego nasączonego olejem). Dobrze ją rozgrzej, najlepiej na średnim ogniu, aby ciasto szybko się ścięło i nie było zbyt kruche. Naleśniki do krokietów mają być tylko lekko zrumienione, więc wystarczy po maksymalnie 3 minuty z każdej strony. 

Jak złożyć naleśniki na krokiety? 

Na każdy naleśnik nałóż 2-3 łyżki farszu, w zależności od jego wielkości. Ułóż go bliżej jednego brzegu, mniej więcej w ⅓ długości naleśnika. Rozsmaruj go lekko, formując wałeczek, ale zostaw ok. 2 cm wolnego miejsca od krawędzi, żeby farsz nie wypadł.  

Najpierw złóż do środka dwa przeciwległe boki naleśnika – mniej więcej na szerokość dłoni. Dzięki temu podczas zwijania boki nie będą uciekać i krokiet będzie ładnie zamknięty. Zacznij zwijać od strony, gdzie znajduje się farsz w kierunku drugiego końca. Gdy skończysz, możesz delikatnie docisnąć końcówkę rulonu palcami, aby ciasto lekko się skleiło i utrzymało swój kształt. Pamiętaj, aby delikatnie przekładać i panierować gotowe krokiety na kolację do smażenia. Układaj je zawsze złączeniem do dołu. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 458

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 255

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15654

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 259

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 458

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 255

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15654

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 259

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Krokiety
Autor:
smaker
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

Ciasto:
  • 160 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 40 ml wody
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cukru
Farsz:
  • 220 g kiszonej kapusty odsączonej
  • 200 g posiekanej kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki majeranku
Panierka:
  • 110 g bułki tartej
  • 75 ml mleka
Dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Grzyby suszone namaczaj w wodzie przez ok. 12 godzin przed przygotowaniem krokietów.

2

Przygotuj naleśniki. W misce umieść wodę i mleko. Wbij jajka i rozbełtaj wszystko na jednolitą masę.

3

Dodaj mąkę, cukier i sól. Dobrze wymieszaj, by w cieście nie było grudek.

4

Dodaj wodę gazowaną, a następnie olej. Wymieszaj i sprawdź konsystencję ciasta. Jeśli jest za gęste, dodawaj po odrobinie wody gazowanej.

5

Miskę z ciastem naleśnikowym odstaw na 30 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki, przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj na talerz.

6

Przygotuj farsz. W garnku wymieszaj kapustę kiszoną ze świeżą. Dodaj wszystkie przyprawy oraz tartą marchewkę. Wymieszaj. Przykryj naczynie pokrywką i zostaw je na średnim ogniu.

7

Na patelni podsmaż drobno posiekane: czosnek, cebulę i grzyby. Powinno zająć to ok. 5 minut. Następnie przełóż je do garnka z kapustą i wymieszaj. Kontynuuj gotowanie całego farszu przez kolejne 15 minut, do miękkości. Lekko przestudź.

8

Złóż krokiety. Na każdy naleśnik nakładaj po 2-3 łyżki farszu odsączonego z nadmiaru wody z gotowania. Równomiernie go rozsmaruj.

9

Złóż do siebie dwa przeciwległe boki naleśniki na szerokość mniej więcej dłoni. Zwijaj powstały prostokąt w rulon wzdłuż dłuższego boku.

10

Posmaruj krokiety mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie panieruj je w bułce tartej. Smaż je na oleju na złoty kolor z obu stron.

11

Krokiety na kolację możesz podawać na ciepło lub na zimno, samodzielnie lub z dodatkiem barszczu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki