Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety ziemniaczane z jajkiem

Krokiety ziemniaczane z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 14

Przepis wart wypróbowania: "Krokiety ziemniaczane z jajkiem"

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 jajko + 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 litra oleju
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki twarożku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Jajka i szczypiorek drobno posiekać. Z ziemniaków, mąki i surowego jajka zarobić ciasto, przyprawić. Rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wykrawać kwadraty.

  2. Posiekane na twardo jajka i szczypiorek wymieszać z twarożkiem. Przyprawić do smaku. Na każdym kwadracie układać porcję farszu. Mocno zlepiać brzegi. Następnie każdego krokieta panierować w tartej bułce. W szerokim garnku rozgrzać 1/2 litra oleju Na gorącym oleju obsmażać krokiety na złoty kolor.

  3. Farsz tych krokietów można zmieniać wedle upodobań. Świetnie smakują np. ze smażoną cebulką i siekaną szynką.

  4. : ok. 45 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń