Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Królik w potrawce z lubczykiem i goździkami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 224
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 112
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 224
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 112
Składniki
Tuszkę opłucz, osusz, podziel na 8 porcji. Mięso oprósz mąką. Smaż w brytfance na oleju przez 5 minut. Potem zmniejsz płomień i smaż dalej 10 minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem. Mięso wyjmij. Szalotki i marchewki obierz, pokrój na kawałeczki. Dodaj do sosu ze smażenia. Podlej winem oraz 1/2 szkl. gorącej wody. Dodaj goździki, lubczyk oraz trochę imbiru. Dołóż musztardę.
Królika włóż do warzywnej potrawki. Przykryj brytfankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 45 minut. Pod koniec warzywną potrawkę wymieszaj ze śmietaną i całość jeszcze raz przypraw do smaku.
Królika w potrawce serwuj z ziemniakami albo knedlami z bułki. Przed podaniem potrawę udekoruj, np. listkami natki oraz kawałeczkami cytryny.Źródło: Naj