Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w potrawce z lubczykiem i goździkami

Królik w potrawce z lubczykiem i goździkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Królik w potrawce z lubczykiem i goździkami"

Składniki

  • 1 sprawiony królik
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 szalotki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szkl. białego wina
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 3 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • lubczyk
  • kilka goździków
  • mielony imbir
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tuszkę opłucz, osusz, podziel na 8 porcji. Mięso oprósz mąką. Smaż w brytfance na oleju przez 5 minut. Potem zmniejsz płomień i smaż dalej 10 minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem. Mięso wyjmij. Szalotki i marchewki obierz, pokrój na kawałeczki. Dodaj do sosu ze smażenia. Podlej winem oraz 1/2 szkl. gorącej wody. Dodaj goździki, lubczyk oraz trochę imbiru. Dołóż musztardę.

  2. Królika włóż do warzywnej potrawki. Przykryj brytfankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 45 minut. Pod koniec warzywną potrawkę wymieszaj ze śmietaną i całość jeszcze raz przypraw do smaku.

  3. Królika w potrawce serwuj z ziemniakami albo knedlami z bułki. Przed podaniem potrawę udekoruj, np. listkami natki oraz kawałeczkami cytryny.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń