Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krucha tarta z jabkiem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 94
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 198
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 94
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 198
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz żółtka. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny.
Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody. Duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodaj cynamon, rodzynki oraz cukier do smaku. Wymieszaj.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz 13 minut w temp. 180°C. Zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 min.
Pozostałe ciasto również rozwałkuj i wytnij z niego paski. Podpieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż masę jabłkową. Na wierzchu ułóż paski ciasta i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 310 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie