Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek z pieczarkami"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 451
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32627
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 111
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 451
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32627
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 111
Składniki
Cebule siekam, pieczarki i ugotowane jajka trę osobno na tarce o dużych otworkach. Cebulę szklę na oleju. Dodaję pieczarki i smażę, aż odparuje woda. Studzę. Do miski wkładam mięso, starte jajka, podsmażone pieczarki, bułkę tartą. Wbijam jajko, przyprawiam i mieszam.
Mąkę mieszam z zupą oraz proszkiem do pieczenia i wysypuję na stolnicę. Dokładam margarynę i siekam. Dodaję żółtka i śmietanę. Chwilę siekam, po czym rękoma zagniatam ciasta. Ciasto dzielę na 2 części i formuję z nich kule. Zawijam je w folię i chłodzę w lodówce godzinę.
Jedną kulę rozwałkowuję i przekładam na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 24x36cm., nakłuwam gęsto widelcem. Piekę 15 min w 180 st.
Na spodzie rozkładam farsz i przykrywam go drugą częścią ciasta (rozwałkowaną). Delikatnie dociskam ciasto do farszu. Wierzch nakłuwam widelcem. Piekę 1 godz. w 180 st.
ok. 150 min
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Tina