Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kulki mięsne z ryżem"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 208
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 208
Składniki
Cebulę siekamy drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy i formujemy niewielkie kulki.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i krążki pora. Na wierzchu kładziemy kulki mięsne.
Do miski wlewamy wodę, dodajemy roztopione masło oraz sól, pieprz, kurkumę i ostrą paprykę. Mieszamy oraz zalewamy zawartość naczynia z mięsem i ryżem.
Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie upieczony, ale miękki.
Podajemy z jogurtem.
Czas przygotowania: ok. 90 minut, 4-6 porcji.Źródło: Olivia