Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-02-2025
Kurczak po chińsku z warzywami i ryżem który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym sosie sojowo – imbirowym, chrupiące warzywa oraz ryż to idealne danie na szybki obiad.
Składniki
Kurczaka kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, starty imbir i posiekany czosnek. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do zamarynowania. Składniki na sos łączymy i odstawiamy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Teraz kroimy warzywa: por w półplasterki, cukinię, paprykę i marchewkę kroimy w cienkie słupki.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni lub woku. Smażymy kurczaka na dużym ogniu przez około 5 minut, aż się zarumieni. Przekładamy go na talerz. Na tą samą patelnię dodajemy drugą łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, żeby były lekko chrupiące.
Dodajemy kurczaka wlewamy sos. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje i pięknie oblepi składniki. Podajemy z ryżem i posiekaną cebulką dymką. Kurczak po chińsku z warzywami jest już gotowy… Smacznego