Kurczak po chińsku z warzywami i ryżem
Przepis dnia: 07-02-2025

Kurczak po chińsku z warzywami i ryżem który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym sosie sojowo – imbirowym, chrupiące warzywa oraz ryż to idealne danie na szybki obiad.
Kurczak po chińsku z warzywami i ryżem
Składniki
SKŁADNIKI MARYNATA:
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1cm startego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
SKŁADNIKI SOS:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1cm startego korzenia imbiru
- 50 ml wody
SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 średnia cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 mały por
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebulka dymka (do posypania)
Składniki
SKŁADNIKI MARYNATA:
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1cm startego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
SKŁADNIKI SOS:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1cm startego korzenia imbiru
- 50 ml wody
SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 średnia cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 mały por
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebulka dymka (do posypania)

Potrzebne przybory kuchenne
miseczka, patelnia/wok
Etapy przygotowania
Kurczaka kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, starty imbir i posiekany czosnek. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do zamarynowania. Składniki na sos łączymy i odstawiamy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Teraz kroimy warzywa: por w półplasterki, cukinię, paprykę i marchewkę kroimy w cienkie słupki.

Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni lub woku. Smażymy kurczaka na dużym ogniu przez około 5 minut, aż się zarumieni. Przekładamy go na talerz. Na tą samą patelnię dodajemy drugą łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, żeby były lekko chrupiące.

Dodajemy kurczaka wlewamy sos. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje i pięknie oblepi składniki. Podajemy z ryżem i posiekaną cebulką dymką. Kurczak po chińsku z warzywami jest już gotowy… Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 14

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 13

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65176

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 735

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 94
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 14

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 13

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65176

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 735

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 94



Składniki
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1cm startego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1cm startego korzenia imbiru
- 50 ml wody
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 średnia cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 mały por
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebulka dymka (do posypania)
Kurczaka kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, starty imbir i posiekany czosnek. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do zamarynowania. Składniki na sos łączymy i odstawiamy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Teraz kroimy warzywa: por w półplasterki, cukinię, paprykę i marchewkę kroimy w cienkie słupki.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni lub woku. Smażymy kurczaka na dużym ogniu przez około 5 minut, aż się zarumieni. Przekładamy go na talerz. Na tą samą patelnię dodajemy drugą łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, żeby były lekko chrupiące.
Dodajemy kurczaka wlewamy sos. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje i pięknie oblepi składniki. Podajemy z ryżem i posiekaną cebulką dymką. Kurczak po chińsku z warzywami jest już gotowy… Smacznego
Pyszotka;)
Murzynek to ciasto mojego dzieciństwa .Ciasto z tego przepisu jest pyszne i wilgotne a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Przepis wypróbowałam i napewno będę do niego wracać . Polecam przepis każdemu .
Pyszności:)
Stary przepis ale ciasto zawsze bardzo smaczne.;)
Smakowite ciasto :)