Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak ratatouille (ratatuj)"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1389
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4307
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1389
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4307
Składniki
Bakłażan pokrój w plastry i posyp solą, by stracił goryczkę. Po ok. 15 min opłucz go z nadmiaru soli, osusz i każdy plaster przekrój na dwie lub cztery części. Cukinię pokrój w niezbyt grube plastry, cebulę drobno posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.
Do rondla włóż pomidory, dodaj tymianek, wlej odrobinę wody i duś, od czasu do czasu mieszając.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i przełóż do rondla z pomidorami. Następnie pozostałe warzywa przesmaż na patelni w niewielkiej ilości oleju.
Najpierw paprykę i bakłażan, a następnie plastry cukinii. Warzywa po przesmażeniu natychmiast przełóż do rondla z pomidorami. Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek i duś ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Umyte piersi kurczaka delikatnie oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej do bardzo wysokiej temperatury, włóż mięso i smaż po około 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso pokrój na mniejsze kawałki, np. w plastry.
Na talerzu układaj po porcji warzyw i kilka plasterków kurczaka, udekoruj ziołami. Podawaj na ciepło z pieczywem.
60 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie