Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak teriyaki"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 275
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1127
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 275
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1127
Składniki
Przygotuj sos teriyaki. Do małego rondelka wlej wodę, sos sojowy, dodaj imbir, czosnek, miód, cukier oraz wódkę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Uważaj by nie doprowadzić płynu do wrzenia. Wystudź.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka. Piersi kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz kuchennym ręcznikiem. Wytnij błonki i rozetnij na 2 połowy. Odetnij małe fileciki – nie nadają się do tej potrawy, bo są za cienkie (możesz je przeznaczyć na inne danie lub usmażyć i zjeść oddzielnie). Mięso przełóż do miseczki, zalej przygotowanym sosem. Przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut.
Piersi wyjmij z marynaty, osącz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Gdy będzie bardzo gorący, zmniejsz ogień, włóż piersi. Smaż 7-10 minut z każdej strony. Gdy mięso się zrumieni, wlej pozostałą marynatę i dodaj cebulę. Smaż jeszcze chwilę – cebula powinna być jędrna. Całość posyp uprażonym na suchej patelni sezamem. Danie podawaj z ryżem lub makaronem soba albo udon.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie