Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś z gatunku "fusion", niedrogie, acz pochwalę się - dość oryginalne. Osoby przyzwyczajone do tradycyjnej kuchni wciągały aż miło... Wbrew pozorom bardzo szybko sie przygotowuje - nie licząc czasu na zamarynowanie mięsa ok 15. minut. To co, kto się odważy i mi odpisze jak było?
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 193
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1312
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 517
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 193
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1312
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 517
Składniki
Sprawić mięso, pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek przepuścić przez praskę - dodać do mięsa, zalać 4 łyżkami teryaki i 3 łyżkami oliwy - wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
W rondlu rozpuścić masło, zasypać mąką - przygotować zasmażkę (jasną!), rozprowadzić zimnym mlekiem, podgrzewać do wrzenia; dodać sok z cytryny, cukier, kurkumę, 2 łyżki teryaki, sos worcester - doprawić solą i pieprzem - musi mieć wyraźną nutę słodko - kwaśną; gdyby sos był zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody.
Na patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy, wrzucić zamarynowane mięso razem z cebulą, czosnkiem i zalewą. Smażyć na ostrym ogniu ok. 5 minut, aż mięso zbieleje i zmięknie. Od razu wrzucić do rondla ze sosem. Podgrzewać jeszcze razem ok. 5 minut.
Podawać z makaronem (np. farfale) lub ryżem (np. jaśminowym) oraz surówką (np. wybuchową - p. niżej na moim profilu). Świetnie nadawałoby się do nadziewania vol au vent (również p. niżej na moim profilu)