Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak tikka masala to bardzo proste danie, które można swobodnie przygotować w domu. Wystarczy mieć pod ręką dużo przypraw! Całość jest kremowa i bardzo wyrazista. Tak przygotowana potrawa może spokojnie konkurować z najlepszymi indyjskimi restauracjami.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 343
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1956
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3917
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3781
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 537
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 343
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1956
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3917
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3781
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 537
Składniki
Kurczaka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj. Włóż do niej mięso i marynuj przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Przygotuj sos. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka partiami tylko do zrumienienia, nie dłużej niż 3 minuty. Odkładaj w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni rozpuść masło. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę do miękkości przez ok. 3 minuty. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj: garam masala, kminek, kolendrę i kurkumę. Wymieszaj wszystko razem i trzymaj na ogniu przez kilkanaście sekund. Wlej przecier pomidorowy. Dopraw chili i solą. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 10-15 minut do zgęstnienia sosu.
Dodaj śmietanę i cukier. Wymieszaj, a następnie dołóż kurczaka. Gotuj całość przez kolejne 10 minut. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody. Kurczaka tika masala podawaj z dodatkiem chlebka naan lub ryżu. Podawaj po udekorowaniu świeżą kolendrą.