Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak tikka masala to bardzo proste danie, które można swobodnie przygotować w domu. Wystarczy mieć pod ręką dużo przypraw! Całość jest kremowa i bardzo wyrazista. Tak przygotowana potrawa może spokojnie konkurować z najlepszymi indyjskimi restauracjami.
pyszne danie rodem z Indii, moze byc pikantne albo lagodne - jak kto lubi...
Odsłon: 14331
Ten posiłek nasyci Was na dłuższy czas - to mieszanina węglowodanów, słodkieg...
Odsłon: 2045
Jedno z najbardziej znanych dań, które możemy zjeść w indyjskiej restauracji....
Odsłon: 5007
Smaczna jarska młoda kapusta duszona z marchewką , koperkiem i szczypiorkiem...
Odsłon: 2473
Prosty i smaczny deserek galaretki z bitą śmietaną idealny na upalne dni.
Odsłon: 639
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 6399
Smaczna jarska młoda kapusta duszona z marchewką , koperkiem i szczypiorkiem...
Odsłon: 2473
Prosty i smaczny deserek galaretki z bitą śmietaną idealny na upalne dni.
Odsłon: 639
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 6399
Składniki
Kurczaka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj. Włóż do niej mięso i marynuj przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Przygotuj sos. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka partiami tylko do zrumienienia, nie dłużej niż 3 minuty. Odkładaj w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni rozpuść masło. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę do miękkości przez ok. 3 minuty. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj: garam masala, kminek, kolendrę i kurkumę. Wymieszaj wszystko razem i trzymaj na ogniu przez kilkanaście sekund. Wlej przecier pomidorowy. Dopraw chili i solą. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 10-15 minut do zgęstnienia sosu.
Dodaj śmietanę i cukier. Wymieszaj, a następnie dołóż kurczaka. Gotuj całość przez kolejne 10 minut. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody. Kurczaka tika masala podawaj z dodatkiem chlebka naan lub ryżu. Podawaj po udekorowaniu świeżą kolendrą.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Makaron penne z brokułami
Dania główne
Łazanki z indykiem i pieczarkami
Dania główne
Gulasz wieprzowy
Dania główne
Kurczak z makaronem ryżowym
Makaron penne z brokułami
Tak przygotowany makaron z brokułami to fajny pomysł na prosty, szybki , syty...
Odsłon: 152
Łazanki z indykiem i pieczarkami
Łazanki w nieco lżejszej wersji, z mięsem z indyka. Do tego młoda kapusta, ka...
Odsłon: 90