Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak tikka masala to bardzo proste danie, które można swobodnie przygotować w domu. Wystarczy mieć pod ręką dużo przypraw! Całość jest kremowa i bardzo wyrazista. Tak przygotowana potrawa może spokojnie konkurować z najlepszymi indyjskimi restauracjami.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 411
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 127
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 158
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 771
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 250
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16228
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 411
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 127
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 158
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 771
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 250
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16228
Składniki
Kurczaka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj. Włóż do niej mięso i marynuj przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Przygotuj sos. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka partiami tylko do zrumienienia, nie dłużej niż 3 minuty. Odkładaj w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni rozpuść masło. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę do miękkości przez ok. 3 minuty. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj: garam masala, kminek, kolendrę i kurkumę. Wymieszaj wszystko razem i trzymaj na ogniu przez kilkanaście sekund. Wlej przecier pomidorowy. Dopraw chili i solą. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 10-15 minut do zgęstnienia sosu.
Dodaj śmietanę i cukier. Wymieszaj, a następnie dołóż kurczaka. Gotuj całość przez kolejne 10 minut. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody. Kurczaka tika masala podawaj z dodatkiem chlebka naan lub ryżu. Podawaj po udekorowaniu świeżą kolendrą.