Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w panierce z parmezanu.

Kurczak w panierce z parmezanu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1574

Dodano:

Odsłon: 665

Pieczony kurczak z parmezanem jest aromatyczny,jak dla mnie najlepszy kurczak jakiego jadłam,polecam.

Składniki

  • kurczak
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml.octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • odrobninę chili
  • natka piertuszki
  • 0,5 szkl parmezanu
  • 0,5 szkl bułki tartej
  • pieprz
  • papier do pieczenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w panierce z parmezanu.

Przygotowanie

  1. Do miski wlać oliwę z oliwek,ocet winny,sól,cukier,odrobinę chili i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.Wymieszać wszystkie składniki.
    Kurczaka pokroić na kawałki i dodać do marynaty,wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin(najlepiej całą noc,ale wystarczy 5 godzin i też jest smacznie zamarynowany)

  2. W między czasie przygotować panierkę do kurczaka.Pietruszkę poszatkować drobno,1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
    Do miski wsypać bułkę tartą,parmezan,pietruszkę,czosnek i pieprz.Wszystkie składniki wymieszać,po upływie 5 godzin panierować kurczaka.

  3. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem(do pieczenia),układać kurczaka i delikatnie polać oliwą z oliwek.

  4. Kurczaka piec 55 minut w temperaturze 200 st C.
    Podawać np z makaronem w sosie pomidorowym.



    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń