Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w sosie cytrynowym"
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 199
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1315
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 537
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 199
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1315
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 537
Składniki
Rozmaryn posiekaj. Kurczaka podziel na pół, oczyść z błonek. Natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Każdy filet włóż oddzielnie do foliowej torebki, wlej 2 łyżeczki oliwy.
Słomką wyssij powietrze. Wodę wlej do rondla, podgrzej do temp. 63°C (temp. przez cały czas gotowania nie może być wyższa, powinna utrzymywać się w granicach 62-63°C). Włóż torebki z kurczakiem, gotuj ok. półtorej godziny.
Ugotowane filety kurczaka wyjmij, ułóż na grillowej patelni, obsmaż z obydwu stron (kurczak się lekko skarmelizuje). Pokrój na 1 cm plasterki.
Sos cytrynowy: czosnek grubo pokrój razem z łupinkami. Imbir zetrzyj na tarce razem ze skórką. Z cytryny zetrzyj skórkę na jak najdrobniejszych oczkach, wyciśnij sok.
Olej rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek i łupiny. Smaż 2 minuty. Dodaj skórkę z cytryny i imbir, wlej sok cytrynowy, wymieszaj. Smaż 3-4 minuty. Dodaj bulionetkę, wsyp ok. 3/4 szklanki cukru, wymieszaj. Duś 10 minut.
Gorący sos przetrzyj przez sito do miski. Dodaj miękkie masło, szybko i dobrze ubij. Wsyp posiekany koperek, wymieszaj, ew. przypraw sokiem z cytryny (sosu już nie gotuj, bo się zważy). Polej kurczaka.
Czas przygotowania: 110 min
Ilość porcji: 6
Cena za porcję: 2 złŹródło: Chwila dla Ciebie