Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w sosie cytrynowym"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 167
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 167
Składniki
Rozmaryn posiekaj. Kurczaka podziel na pół, oczyść z błonek. Natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Każdy filet włóż oddzielnie do foliowej torebki, wlej 2 łyżeczki oliwy.
Słomką wyssij powietrze. Wodę wlej do rondla, podgrzej do temp. 63°C (temp. przez cały czas gotowania nie może być wyższa, powinna utrzymywać się w granicach 62-63°C). Włóż torebki z kurczakiem, gotuj ok. półtorej godziny.
Ugotowane filety kurczaka wyjmij, ułóż na grillowej patelni, obsmaż z obydwu stron (kurczak się lekko skarmelizuje). Pokrój na 1 cm plasterki.
Sos cytrynowy: czosnek grubo pokrój razem z łupinkami. Imbir zetrzyj na tarce razem ze skórką. Z cytryny zetrzyj skórkę na jak najdrobniejszych oczkach, wyciśnij sok.
Olej rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek i łupiny. Smaż 2 minuty. Dodaj skórkę z cytryny i imbir, wlej sok cytrynowy, wymieszaj. Smaż 3-4 minuty. Dodaj bulionetkę, wsyp ok. 3/4 szklanki cukru, wymieszaj. Duś 10 minut.
Gorący sos przetrzyj przez sito do miski. Dodaj miękkie masło, szybko i dobrze ubij. Wsyp posiekany koperek, wymieszaj, ew. przypraw sokiem z cytryny (sosu już nie gotuj, bo się zważy). Polej kurczaka.
Czas przygotowania: 110 min
Ilość porcji: 6
Cena za porcję: 2 złŹródło: Chwila dla Ciebie