Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie wykwintnego dania nie musi być czasochłonne. Tajemnica wielu wyśmienitych smaków tkwi w prostocie. Taki jest kurczak w sosie miodowo-musztardowym – delikatny, słodko-kwaśny, z pikantną nutą. Do zalet dania należą nie tylko banalnie prosty sposób przyrządzenia i oryginalny smak, ale też wartości odżywcze. Pieczony kurczak – źródło protein i mikroelementów – jest znacznie zdrowszy niż smażony. Cennych dla zdrowia składników nie brak też w marynacie. Koniecznie wypróbuj ten przepis, gdy najdzie cię chęć na niecodzienny obiad!
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11159
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1625
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11159
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1625
Składniki
Umyj i osusz piersi z kurczaka. Usuń niedoskonałości (błonki, chrząstki itp.). Podziel filety na kilka mniejszych kawałków (np. przekrój każdą z piersi wzdłuż na pół)
Połącz w misce miód, musztardę i oliwę. Dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Włóż kawałki kurczaka do miski i dokładnie obtocz w marynacie. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na cała noc).
Przełóż kurczaka do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 25-30 minut. W połowie pieczenia obróć mięso na drugą stronę.
Upieczonego kurczaka w sosie miodowo-musztardowym podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami, np. ziemniaczanym purée i sałatką na bazie miksu sałat.