Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie na gorąco, przygotowane w piekarniku. Potrzebne naczynie żarodporne o głębokości minimum 6 cm, wielkość naczynia dowolna, lecz taka aby zmieściło się do piekarnika
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 182
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 337
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 870
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 182
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 337
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 870
Składniki
1/. pokroić pierś kurczaka w płaskie filety o grubości 1 cm, 2/. ułożyć je w naczyniu żaroodpornym 3/. przyprawić solą, pieprzem, mieloną czerwoną słodką papryką i mielonym czosnkiem, 4/. szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową i piec w temperaturze 200 o Celsjusza przez 25 minut 5/. wlać do głębokiej miski całą butelkę przecieru pomidorowego 6/. dodać 3 łyżki stołowe sosu sojowego oraz 2 łyżki stołowe octu balsamicznego 7/. dodać 2 łyżki stołowe suszonej pietruszki, 1 łyżkę stołową przyprawy Kucharek-Smak Natury, 1 łyżeczkę od herbaty mielonego czosnku, 1 łyżeczkę od herbaty mielonej słodkiej czerwonej papryki, szczyptę soli i szczyptę pieprzu 8/. przyprawiony w ten sposób sos należy bardzo dobrze wymieszać 9/. zetrzeć na grubej tarce 1 kg żółtego sera Mazzarella lub Edam 10/. pokroić bardzo drobno1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, jedną dużą żółtą cebulę, 10 pieczarek średniej wielkości 11/. wyłożyć na miseczkę garść zielonych i garść czarnych oliwek
12/. po wyjęciu naczynia z upieczonymi filetami z piesi kurzej wylać 70% sosu pozostawiając 30% sosu w naczyniu z upieczonym mięsem, rozłożyć filety z kurczaka tak aby zachodziły na siebie nie tworząc przerw, - jeśli nie wypełnimy całej powierzchni naczynia to nic nie szkodzi - następnym razem należy kupić więcej piersi kurzej. 13/. rozsmarować sos na całej powierzchni mięsa, obsypać całość warzywami, pieczarkami i oliwkami, obsypać tartym serem 14/. piec bez przykrycia 20-30 minut w piekarniku o temperaturze 200 o Celsjusza 15/. po upieczeniu obsypać obficie parmezanem i zaczekać 3 minuty 16/. pokroić w prostokąty i podawać ze sztućcami na dużym tależu 17/. SMACZNEGO