Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z rożna na warzywach"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8430
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8430
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką soli, pieprzu, papryki, zmiażdżonego czosnku i majeranku. Nogi i skrzydełka związujemy bawełnianą nicią. Odstawiamy na 1,5-2 godziny.
Kurczaka nabijamy na rożno, wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na środkowy poziom, a pod kurczakiem ustawiamy blaszkę na spływający z niego tłuszcz. Zwiększamy temperaturę do 250°C.
Pieczemy około 2 godzin, często polewamy wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, gdyż zbyt wczesne pokrojenie mięsa spowoduje, że wypłyną soki i mięso będzie suche.
W tym czasie przygotowujemy warzywa według przepisu na opakowaniu, dodając do nich szalotki. Kurczaka układamy na warzywach, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Czas przygotowania 160 minut. Cena jednej porcji 2,40 złŹródło: Rewia