Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z rumianą skórką"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12580
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13646
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12580
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13646
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut.
Tuszkę kurczaka opłukać, osuszyć, mocną nicią związać nóżki. Tymianek opłukać, osuszyć, część zostawić do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z 3 łyżkami oleju, solą i papryką w proszku. Przygotowaną pastą natrzeć tuszkę i ułożyć ją w brytfance.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 75 minut. W garnku zagotować wodę. Gdy zawrze, wsypać ryż oraz niteczki szafranu. Po około 8 minutach gotowania dołożyć groszek (nie rozmrażać go).
2. Pomidory pozbawić pestek i pokroić na kawałeczki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Dołożyć pomidory, krótko razem poddusić. Ryż odcedzić, wymieszać z warzywami z patelni.
Upieczonego kurczaka serwować z szafranowym risotto i warzywami. Udekorować tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco