Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z rumianą skórką"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 131
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 131
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut.
Tuszkę kurczaka opłukać, osuszyć, mocną nicią związać nóżki. Tymianek opłukać, osuszyć, część zostawić do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z 3 łyżkami oleju, solą i papryką w proszku. Przygotowaną pastą natrzeć tuszkę i ułożyć ją w brytfance.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 75 minut. W garnku zagotować wodę. Gdy zawrze, wsypać ryż oraz niteczki szafranu. Po około 8 minutach gotowania dołożyć groszek (nie rozmrażać go).
2. Pomidory pozbawić pestek i pokroić na kawałeczki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Dołożyć pomidory, krótko razem poddusić. Ryż odcedzić, wymieszać z warzywami z patelni.
Upieczonego kurczaka serwować z szafranowym risotto i warzywami. Udekorować tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco