Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurki duszone w śmietanie"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 274
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1120
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 274
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1120
Składniki
Kurki bardzo dokładnie oczyścić i opłukać zmieniając często wodę. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę (nie rumienić!). Dodać kurki, podsmażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, posolić i przykryć.
Po ok. 15 minutach duszenia powinny puścić sok. Dodać wtedy śmietanę i dusić dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż grzyby będą zupełnie miękkie.
Doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki. Udekorować rozmarynem.
Duszone kurki podawaj z pysznym wiejskim chlebem albo kawałkami bagietki oraz z sałatką pomidorową.
ok. 30 minutŹródło: Twoje Imperium