Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurki duszone w śmietanie"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4016
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34235
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1748
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113665
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4016
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34235
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1748
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113665
Składniki
Kurki bardzo dokładnie oczyścić i opłukać zmieniając często wodę. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę (nie rumienić!). Dodać kurki, podsmażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, posolić i przykryć.
Po ok. 15 minutach duszenia powinny puścić sok. Dodać wtedy śmietanę i dusić dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż grzyby będą zupełnie miękkie.
Doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki. Udekorować rozmarynem.
Duszone kurki podawaj z pysznym wiejskim chlebem albo kawałkami bagietki oraz z sałatką pomidorową.
ok. 30 minutŹródło: Twoje Imperium