Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurki w kulebiaku z kruchego ciasta"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i na pół godziny wkładamy do lodówki.
Grzyby myjemy, czyścimy. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze części, większe kurki tniemy na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na tłuszczu. Dodajemy grzyby, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 20 minut. Studzimy. Mieszamy z bułką tartą, jednym jajkiem i natką.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego prostokąt, na który wykładamy nadzienie wzdłuż dłuższego boku.
Zawijamy, nadając całości podłużny kształt. Z resztek ciasta robimy wałeczki, które układamy w kratkę na kulebiaku. Całość smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Czas przygotowania 70 minut, cena jednej porcji 1,40 zł,
Wartość odżywcza jednej porcji 289 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 25 gŹródło: Rewia