Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lasagne z soczewicą"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Składniki
Soczewicę dobrze opłucz, zalej zimną wodą z dodatkiem soli. Gotuj na małym ogniu, aż ziarna zmiękną. Płaty lasagne obgotuj ok. 2 min w lekko osolonej wodzie. Pieczarki obierz i pokrój w paski, a cebule w kosteczkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone cebule, chwilę podsmaż, po czym dodaj pieczarki. Całość dopraw solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaj odsączoną soczewicę i por. Czosnek drobno pokrój i dosyp do pozostałych składników na patelni. Podduś kilka minut. Formę do zapiekania wysmaruj olejem i ułóż płaty makaronu.
Wlej połowę śmietany i posyp połową startego sera. Następnie wyłóż farsz z patelni i przykryj płatami lasagne. Całość polej resztą śmietany i posyp serem. Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika. Lasagne piecz ok. 35 minut, początkowo w 180° C, a na ostatnie 10 minut zwiększ temp. do 220° C, aby ładnie się zarumieniła.Źródło: Na żywo