Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lasagne z soczewicą"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Soczewicę dobrze opłucz, zalej zimną wodą z dodatkiem soli. Gotuj na małym ogniu, aż ziarna zmiękną. Płaty lasagne obgotuj ok. 2 min w lekko osolonej wodzie. Pieczarki obierz i pokrój w paski, a cebule w kosteczkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone cebule, chwilę podsmaż, po czym dodaj pieczarki. Całość dopraw solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaj odsączoną soczewicę i por. Czosnek drobno pokrój i dosyp do pozostałych składników na patelni. Podduś kilka minut. Formę do zapiekania wysmaruj olejem i ułóż płaty makaronu.
Wlej połowę śmietany i posyp połową startego sera. Następnie wyłóż farsz z patelni i przykryj płatami lasagne. Całość polej resztą śmietany i posyp serem. Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika. Lasagne piecz ok. 35 minut, początkowo w 180° C, a na ostatnie 10 minut zwiększ temp. do 220° C, aby ładnie się zarumieniła.Źródło: Na żywo