Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasowiacy żyją na Podkarpaciu w okolicach Tarnobrzega, Leżajska oraz Kolbuszowej. Ich zwyczaje i kuchnia tak mocno wrosły w regionalne tradycje, że bardzo często zapominamy o ich oryginalnym pochodzeniu. W najnowszym odcinku programu "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler postanowiła zapoznać Polaków z tymi smakami, zmieniając Zajazd "Dwa Koguty" w restaurację "Lasowiackie serce". To właśnie w tym odcinku mogliśmy zapoznać się z przepisem na lasowiackie gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler - danie zaskakująco proste, a jednocześnie o nieoczywistym smaku. Doskonała propozycja dla tych, którzy lubią tradycję w nieoczywistym wydaniu.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 46
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 41
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 46
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 41
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu na gołąbki lasowiackie. Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej sporo oleju, a następnie przesmażaj je partiami, tak aby zmiękły i się lekko poddusiły, ale nie zrumieniły ani nie stały się chrupiące. Powinny mieć konsystencję purre. Odcedź je z nadmiaru tłuszczu na sitku.
Boczek pokrój w dużą kostkę, a następnie przełóż go na zimną patelnię i zacznij powoli podsmażać do momentu aż powstaną rumiane, chrupiące skwarki.
Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż ją na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Powinna się ładnie zrumienić, ale nie spalić.
Wymieszaj ziemniaki, skwarki oraz cebulę. Dopraw solą, pieprzem i sporą ilością cząbru. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły i równomiernie rozprowadziły.
Kapustę podziel na liście. Wytnij z nich głąby, tak aby stały się płaskie, następnie każdy liść sparzaj przez kilka minut we wrzątku, aby zmiękł i stał się łatwiejszy do zawijania.
Teraz możesz już zawijać lasowiackie gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler. Na środku każdego z liści kapusty układaj porcję farszu, a następnie zawijaj tak jak tradycyjne gołąbki: załóż do środka brzegi, a następnie zwiń ciasną roladkę, zagarniając cały farsz.
Gołąbki lasowiackie smaż na patelni z obu stron, aby nabrały rumianego koloru. Rób to na niewielkim ogniu, aby się nie spaliły. Możesz też zapiec je w piekarniku. Tak przygotowane gołąbki możesz podawać z ulubionym sosem, ale Magda Gessler rekomenduje do nich wyrazisty sos na bazie kiszonej kapusty. Źródło: Kuchenne Rewolucje