Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lazania ze szpinakiem"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Najlepiej robić to partiami, aby makaron się nie skleił. Płaty rozłóż na płaskim talerzu, aby się nie odkształciły.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Gotuj, aż do odparowania płynu, cały czas mieszając. Przestudź, dodaj ser ricotta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem i solą.
Wymieszaj. W rondelku rozpuść 2 łyż ki masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając całość trzepaczką tak, by nie było grudek. Następnie powoli wlewaj mleko i – nie przestając mieszać – gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, posmaruj beszamelem, na nim rozłóż 1/3 szpinaku i posyp startym serem. W ten sam sposób przygotuj dwie kolejne warstwy.
Przykryj pozostałymi płatami makaronu, posmaruj sosem beszamelowym i posyp pozostałym serem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
60 minut. Porcja: 530 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie