Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ak, risotto z truskawkami! To nie jest deser, puding czy nawet słodkie danie, to pełnoprawne danie główne – wytrawne! Dziwi? Na pewno zadziwi Was smakiem, bo truskawki podbijają smak całego dania, podkreślają winny posmak i ten cudowny letni akcent dania.
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3294
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1297
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1818
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3294
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1297
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1818
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Składniki
1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na średnim ogniu, cebula musi się zeszklić, nie zbrązowieć. Dodaj ryż i mieszaj przez ok minutę, aż zacznie się robić przeźroczysty.
2. Teraz wlej wino – pamiętaj, aby nie było zimne, bo zahartujesz ryż i będzie twardy! Poczekaj, aż wyparuje alkohol. Teraz dodawaj po jednym czerpaku gotującego się nadal bulionu (nie zimnego). Cały czas mieszaj i powoli dodawaj kolejne czerpaki bulionu, aż ryż zmięknie.
3. Teraz najlepsza część :) Pokrój truskawki na ćwiartki i dodaj je do cały czas gotującego się risotto. Delikatnie mieszaj. Zetrzyj parmezan i dodaj masło. Na sam koniec sprawdź czy konsystencja jest nadal ryż i tak wchłonie nadmiar wilgocia, a ty unikniesz zbyt gęstego dania
4. Na dno talerza wsyp szczyptę kawy mielonej, następnie risotto, odrobina parmezanu, skrop octem balsamicznym i odrobiną oliwy. A teraz najprzyjemniejsza część – zajadaj się i daj znać jak smakowało!