Do góry

Dania główne Przepis na:

Letnie risotto z truskawkami i kawą

Letnie risotto z truskawkami i kawą

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 101

Dodano:

Odsłon: 373

ak, risotto z truskawkami! To nie jest deser, puding czy nawet słodkie danie, to pełnoprawne danie główne – wytrawne! Dziwi? Na pewno zadziwi Was smakiem, bo truskawki podbijają smak całego dania, podkreślają winny posmak i ten cudowny letni akcent dania.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 200 ml pół-/wytrawnego białego wina
  • 400 ml bulionu
  • Oliwa z oliwek
  • 1 mała cebula
  • szczypta kawy mielonej
  • sól, pieprz
  • garść parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • garść truskawek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Letnie risotto z truskawkami i kawą

Przygotowanie

  1. 1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na średnim ogniu, cebula musi się zeszklić, nie zbrązowieć. Dodaj ryż i mieszaj przez ok minutę, aż zacznie się robić przeźroczysty.

  2. 2. Teraz wlej wino – pamiętaj, aby nie było zimne, bo zahartujesz ryż i będzie twardy! Poczekaj, aż wyparuje alkohol. Teraz dodawaj po jednym czerpaku gotującego się nadal bulionu (nie zimnego). Cały czas mieszaj i powoli dodawaj kolejne czerpaki bulionu, aż ryż zmięknie.

  3. 3. Teraz najlepsza część :) Pokrój truskawki na ćwiartki i dodaj je do cały czas gotującego się risotto. Delikatnie mieszaj. Zetrzyj parmezan i dodaj masło. Na sam koniec sprawdź czy konsystencja jest nadal ryż i tak wchłonie nadmiar wilgocia, a ty unikniesz zbyt gęstego dania

  4. 4. Na dno talerza wsyp szczyptę kawy mielonej, następnie risotto, odrobina parmezanu, skrop octem balsamicznym i odrobiną oliwy. A teraz najprzyjemniejsza część – zajadaj się i daj znać jak smakowało!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń