Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Libański hummusburger"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 355
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 355
Składniki
Przygotuj hummus: namoczoną ciecierzycę odcedź i gotuj ok. 2 godzin na małym ogniu. Dodaj łyżeczkę soli. Zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwę.
Wymieszaj drobno posiekaną jagnięcinę (jeśli wolisz, może być także chuda wieprzowina albo cielęcina) z posiekaną miętą. Dopraw czosnkiem, papryką, solą, pieprzem cayenne (pomaga w trawieniu, obniża ciśnienie krwi) i cynamonem. Smaż kotlety 3 minuty z każdej strony.
Grilluj lub tostuj kawałki pity lub pszennej bułki. Spodnią część posmaruj hummusem i obłóż rukolą. Na niej ułóż mięso oraz plasterek pomidora.Źródło: Olivia