Do góry

Dania główne Przepis na:

Limonkowe risotto z białym tuńczykiem i melisą

Limonkowe risotto z białym tuńczykiem i melisą

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 3857

Bardzo lubię, gdy w kuchni unosi się intensywnie cytrusowa nuta, która cudownie pobudza zmysły i zachwyca je swoją świeżością. Dzisiaj ten smak i aromat zawarł się w kremowym risotto z limonką, melisą oraz delikatnym tuńczykiem. Wszystkie składniki tworzą niezwykle smaczne i zgrane połączenie, a dodatek białego tuńczyka zapewni nam cenne źródło białka, kwasów omega-3 oraz witamin A, E, D i PP.

Składniki

  • 160 g ryżu Arborio
  • 2 cebule szalotki
  • 1 lampka wytrawnego białego wina
  • 100 g białego tuńczyka z zalewy oliwnej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • skórka otarta z limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • mały pęczek melisy
  • 0,6 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki, a następnie podlewamy partiami bulionem warzywnym, pamiętając o częstym mieszaniu.

  2. Białego tuńczyka odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ryżu. Na sam koniec do risotto dodajemy skórkę otartą z limonki, posiekane listki melisy, parmezan i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i dajemy dojść daniu około 2 - 3 minuty.

  3. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 21 marca Każdy ze składników brzmi cudownie, a wszystkie razem to już poezja :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 marca Pyszne jedzonko, samo zdrowie na talerzu, a ten zapach i smak idealny na pierwszy dzień wiosny, pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń