Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, pożywna sałatka w stylu azjatyckim z makaronem szklanym (funchoza), piersią z kurczaka i mnóstwem warzyw. Sałatkę można jeść i na ciepło i na zimno. W obu wersjach jest doskonała.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3139
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 147
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 61
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3139
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 147
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 61
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, solimy i przyprawiamy pieprzem, czerwoną papryką oraz chilli. Dobrze masujemy, odstawiamy do lodówki. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka, marchewkę i ogórka (bez pestek) w julienne, albo specjalną obieraczką (na zdjęciu) w cieniutkie, długie paski. Ogórka przekładamy do miseczki i solimy, niech puści sok, który odlejemy, przed dodaniem go do sałatki. Cebulę w osobnej miseczce solimy, dajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i zalewamy łyżeczką octu. Mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.
Do krojenia warzyw użyłyśmy nożyka ze zdjęcia.
Makaron zalewamy wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. W tym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz i smażymy na nim do lekkiego zrumienienia mięso. Następnie dorzucamy cebulę, szklimy ją i dodajemy marchew. Smażymy marchewkę do momentu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca. Na koniec dorzucamy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki i paprykę. Przyprawiamy całość odrobiną soli (pamiętamy, że już soliliśmy kurczaka i cebulę), pieprzem, chilli i czerwoną papryką. Dodajemy łyżeczkę octu i sos sojowy. Całość stale mieszamy. Gotowe warzywa dorzucamy do makaronu, mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawionego wody ogórka i pokrojony ukośnie (w stylu azjatyckim) szczypiorek.
Funchoza z kurczakiem i warzywami gotowa! Gotową sałatkę możemy podgrzać na patelni i jeść na ciepło lub podać na zimno. W obu wersjach jest wyśmienita. Możemy posypać ją sezamem i odrobiną przyprawy „5 smaków” lub garam masala. Też będzie smaczna.