Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kulkami mięsnymi i sosem

Makaron z kulkami mięsnymi i sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Makaron z kulkami mięsnymi i sosem"

Składniki

  • Kulki: 50 dag łopatki wieprzowe
  • cebula
  • 2 jajka
  • kolorowy pieprz
  • mąka. Sos:duża czerwona papryka
  • duża cebula
  • 2 szklanki przetartych pomidorów z czosnkiem
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 15 dag marynowanych pieczarek
  • chili
  • zioła włoskie
  • cukier
  • olej
  • sól morska
  • 40 dag makaronu ryżowego z tapioką
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zmiel w maszynce razem z cebulą. Wbij jajka, wlej 50 ml wody, przypraw i wyrób masę. Uformuj małe kuleczki, obtocz je w mące i obsmaż na oleju.

  2. Sos: oczyść i pokrój paprykę i cebulę. Wrzuć cebulę na tłuszcz po smażeniu mięsa. Kiedy się zeszkli, wrzuć paprykę i znów chwilę smaż. Wlej przetarte pomidory oraz 10 ml wody.

  3. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, chili, sól morską, zioła włoskie, szczyptę cukru i duś 8 min. Odsącz z zalewy marynowane pieczarki, wrzuć do sosu i duś kolejne 5 min.

  4. Przypraw do smaku. Wrzuć kulki mięsne i mocno podgrzej potrawę. 3 W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Zdejmij z ognia, włóż makaron, odstaw na 7-10 minut. Odcedź na durszlaku. Rozłóż na talerze, polej sosem z kulkami.

  5. Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2,30 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń