Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaron z kulkami mięsnymi i sosem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Mięso zmiel w maszynce razem z cebulą. Wbij jajka, wlej 50 ml wody, przypraw i wyrób masę. Uformuj małe kuleczki, obtocz je w mące i obsmaż na oleju.
Sos: oczyść i pokrój paprykę i cebulę. Wrzuć cebulę na tłuszcz po smażeniu mięsa. Kiedy się zeszkli, wrzuć paprykę i znów chwilę smaż. Wlej przetarte pomidory oraz 10 ml wody.
Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, chili, sól morską, zioła włoskie, szczyptę cukru i duś 8 min. Odsącz z zalewy marynowane pieczarki, wrzuć do sosu i duś kolejne 5 min.
Przypraw do smaku. Wrzuć kulki mięsne i mocno podgrzej potrawę. 3 W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Zdejmij z ognia, włóż makaron, odstaw na 7-10 minut. Odcedź na durszlaku. Rozłóż na talerze, polej sosem z kulkami.
Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2,30 złŹródło: Chwila dla Ciebie