Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaronowe roladki"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 71
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10358
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 125
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1022
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 71
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10358
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 125
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1022
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól i wlej odrobinę oleju. Partiami wkładaj płaty makaronu (po 2-3 sztuki), gotuj około 5 minut i wyjmij na płaski talerz. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Sparz wrzątkiem, usuń skórki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce.
W rondelku roztop 1 łyżkę masła. Dodaj szpinak i duś na średnim ogniu aż wyparuje z niego nadmiar płynu. Dodaj suszone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy przestygnie, dodaj jajko, starty ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
Świeże pomidory wymieszaj z pomidorami z puszki i bazylią. Płaty makaronu posmaruj farszem szpinakowym. Zwiń w ciasne roladki, każdą przekrój na pół. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Na dno naczynia wyłóż połowę pomidorów i rozłóż roladki. Wierzch posmaruj pozostałymi pomidorami. Piekarnik nagrzej do temeratury 180° C. Włóż naczynie, zapiekaj 30-40 minut.
90 minut Sztuka: 80 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie