Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makrela na ostro z pieca"
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 51
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 51
Składniki
Makrele sprawić, odciąć głowy, umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę i papryczki (bez nasionek) posiekać.
Z cytryny wycisnąć cały sok, zmieszać go z kolendrą, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, cebulą i papryczkami. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć makrele (z zewnątrz i w środku) i odstawić je w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę.
Limonkę pokroić w plasterki, wetknąć w miejsce, w którym ryby są nacięte. Upiec makrele w folii w temp. 200°C (ok. 20 minut).
Udekorować plasterkami cytryny lub limonki i natką pietruszki. Podawać z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.
ok. 85 minut.Źródło: Twoje Imperium