Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marmolada z pigwy"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena słoika około 1,50 zł
Pokrojoną pigwę wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy taką ilością wody, aby owoce były lekko przykryte. Dodajemy wanilię i skórkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce będą miękkie. Usuwamy wanilię i skórkę z cytryny, pigwę miksujemy.
Purée owocowe podgrzewamy, wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Łączymy z sokiem cytrynowym. Gotujemy dalej na niewielkim ogniu przez półtorej godziny, mieszając od czasu do czasu.
Gotowa masa powinna mieć piękną pomarańczową barwę. Przekładamy do słoików.
Wartość odżywcza 100 g 299 kcal Białko 0,5 g/Tłuszcz 0,2 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia