Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marmolada z pigwy"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5141
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34454
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2114
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113790
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5141
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34454
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2114
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113790
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena słoika około 1,50 zł
Pokrojoną pigwę wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy taką ilością wody, aby owoce były lekko przykryte. Dodajemy wanilię i skórkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce będą miękkie. Usuwamy wanilię i skórkę z cytryny, pigwę miksujemy.
Purée owocowe podgrzewamy, wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Łączymy z sokiem cytrynowym. Gotujemy dalej na niewielkim ogniu przez półtorej godziny, mieszając od czasu do czasu.
Gotowa masa powinna mieć piękną pomarańczową barwę. Przekładamy do słoików.
Wartość odżywcza 100 g 299 kcal Białko 0,5 g/Tłuszcz 0,2 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia