Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda ta meksykańska lasagne jest bardziej czasochłonna niż klasyczny obiad z patelni, ale jest warta każdej sekundy poświęconej na jej przygotowanie. Cała rodzina będzie walczyła o dokładkę prosząc o wykonanie tego dania jeszcze raz. Aby zapiekanka była jeszcze bardziej meksykańska, możesz zastąpić płaty makaronu kukurydzianą tortillą. Lasagne możesz przygotować rano i upiec wieczorem, a nadmiar zamrozić.
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2550
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 88
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2550
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 88
Składniki
Na dnie szerokiego naczynia, np. żaroodpornego ułóż makaron lasagne. Zalej go gorącą wodą, aby zanurzyć i namaczaj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby płaty się nie posklejały.
Naczynie żaroodporne (23 x 32 cm) wysmaruj masłem i odstaw. W misce wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy (bez cynamonu) z mąką i odstaw. Na patelni rozgrzej olej lub masło, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę oraz wołowinę i przesmażaj. Następnie posyp mieszanką przypraw i mieszając, trzymaj na ogniu ok. 2 minuty. Zmniejsz ogień do małego, dodaj koncentrat pomidorowy oraz obrany i drobno posiekany czosnek, po czym smaż przez minutę. Następnie dolej bulion, dodaj pomidory z puszki, pokrojone w paski suszone pomidory, kakao w proszku, cukier, cynamon i ocet jabłkowy. Doprowadź sos do wrzenia i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje (10-15 minut).
W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki kremowego nadzienia i odłóż na bok. Na jarzynowej tarce zetrzyj sery, wymieszaj i także odłóż na bok.
Przejdź do złożenia dania. Na dnie przygotowanej formy rozsmaruj ok. 200 ml sosu mięsnego, następnie połóż 4 płaty makaronu, a 5 płat pokrój, aby przykryć wolne przestrzenie. Następnie rozłóż ok. 150 ml kremowego nadzienia i posyp 1/3 porcji startych serów. Powtarzaj czynności do pełnego wykończenia składników tak, aby na wierzchu znalazły się sery. Na koniec przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 30 minut. Następnie zdejmij górną warstwę i piecz lasagne bez przykrycia przez kolejne 20 minut. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca, odstaw na 15 minut i dopiero podawaj. Delikatne przestudzenie lasagne ułatwi równe wykrawanie porcji na talerze.