Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to na pozór banalnie proste do przyrządzenia danie. Jednak i w tym przypadku przysłowiowy diabeł tkwi w szczegółach. Nietrudno na przykład o to, by mielone wyszły zbyt twarde i suche. Jak radzi sobie z tym problemem Karol Okrasa? Proponuje użyć dość tłustego mięsa, dodać do niego odrobinę wody, a czerstwą bułkę zastąpić ugotowaną kaszą! Wyjątkową konsystencję mięciutkie mielone Karola Okrasy zawdzięczają także nietypowo przygotowanej cebuli – nie surowej, nie zeszklonej, a uprażonej. I wreszcie – prawdziwie aromatyczne kotlety smaży się nie na oleju, lecz na smalcu! Mielone kotlety smakują najlepiej w towarzystwie purée – niekoniecznie ziemniaczanego. Możesz np. przyrządzić je z korzenia selera.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 654
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 247
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 654
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 247
Składniki
Zmiel mięso przez sitko o średniej wielkości oczkach. Pokrój bardzo drobno cebulę i upraż na oleju (tak, by się lekko przypiekła i wysuszyła). Połącz z mięsem.
Ugotuj kaszę na sypko – po ugotowaniu powinna ważyć około 150 g. Przestudzoną kaszę dodaj do miski z mięsem i cebulą. Dolej też do masy wodę.
Rozkłóć jajko i dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj je dokładnie ręką. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kotlety. Obtocz w bułce tartej. Rozgrzej smalec na patelni na palniku o średniej mocy. Obsmaż kotlety po obu stronach na złocisty kolor.