Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone po budapesztańsku są podobne do klopsików, które znamy. Choć wyróżnia je wyczuwalny smak papryki oraz dodatek kaszy bulgur. Mielone możesz przygotować z mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego, ale mieszane także sprawdzi się świetnie. Danie serwuj z ziemniakami z wody lub domowym makaronem. Pomidorowy sos podkreśli smak całości potrawy.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2545
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20004
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 527
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 609
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7041
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2545
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20004
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 527
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 609
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7041
Składniki
Ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie i dokładnie odcedź. Mięso przełóż do miski, wymieszaj z kaszą bulgur, bardzo drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj jajko i przyprawy, po czym wyrób mięso ręką, aby masa była jednorodna i gładka. Z mięsa formuj zgrabne klopsiki i obtaczaj w mące. Obsmaż mielone na rozgrzanym tłuszczu i odłóż na talerz.
W głębokiej patelni rozpuść masło, wsyp ok. 1 łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę ostrej i wędzonej (na czubku noża) po czym przesmaż, ale uważaj, by się nie przypaliło (wtedy sos będzie gorzki). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej pomidorami. Gotuj około 10 minut na małym ogniu, następnie przełóż wszystkie mielone do sosu. Gotuj danie około 20-30 minut na wolnym ogniu. Wyjmij jednego klopsika i przekrój na pół. Jeśli środek jest jednolity, odlej dwie lub trzy łyżki sosu pomidorowego do szklanki i dokładnie wymieszaj go z mąką, a następnie zagęść mieszanką sos. Ponownie zagotuj, dodaj cukier i sól do smaku, po czym podawaj.