Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone po budapesztańsku są podobne do klopsików, które znamy. Choć wyróżnia je wyczuwalny smak papryki oraz dodatek kaszy bulgur. Mielone możesz przygotować z mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego, ale mieszane także sprawdzi się świetnie. Danie serwuj z ziemniakami z wody lub domowym makaronem. Pomidorowy sos podkreśli smak całości potrawy.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10984
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6295
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5399
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13254
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5013
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10984
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6295
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5399
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13254
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5013
Składniki
Ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie i dokładnie odcedź. Mięso przełóż do miski, wymieszaj z kaszą bulgur, bardzo drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj jajko i przyprawy, po czym wyrób mięso ręką, aby masa była jednorodna i gładka. Z mięsa formuj zgrabne klopsiki i obtaczaj w mące. Obsmaż mielone na rozgrzanym tłuszczu i odłóż na talerz.
W głębokiej patelni rozpuść masło, wsyp ok. 1 łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę ostrej i wędzonej (na czubku noża) po czym przesmaż, ale uważaj, by się nie przypaliło (wtedy sos będzie gorzki). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej pomidorami. Gotuj około 10 minut na małym ogniu, następnie przełóż wszystkie mielone do sosu. Gotuj danie około 20-30 minut na wolnym ogniu. Wyjmij jednego klopsika i przekrój na pół. Jeśli środek jest jednolity, odlej dwie lub trzy łyżki sosu pomidorowego do szklanki i dokładnie wymieszaj go z mąką, a następnie zagęść mieszanką sos. Ponownie zagotuj, dodaj cukier i sól do smaku, po czym podawaj.