Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mintaj pod warzywami"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 141
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 141
Składniki
Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic
Marchewki i pietruszki obierz, umyj, osusz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por umyj, pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili oczyść z pestek, umyj, osusz, posiekaj. Masło stop w rondlu, podsmaż por.
Dodaj marchewki, pietruszkę, czosnek i papryczkę chili, wymieszaj, podsmaż. Przypraw do smaku sosem sojowym, vegetą, pieprzem. Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do warzyw, wymieszaj, podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, ew. przypraw. Ostudź.
Filety z mintaja rozmroź. Osusz, podziel na dość duże kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp z obydwu stron przyprawą do ryb, ewentualnie szczyptą soli i pieprzu. Formę do zapiekania posmaruj olejem. Włóż ostudzone warzywa z pieczarkami. Na nich ułóż kawałki mintaja. Natkę umyj, osusz, posiekaj. Posyp ryby.
Pomidory sparz, obierz, pokrój na plastry. Ułóż na rybach, jeden obok drugiego (przykryj całą zapiekankę). Pomidory oprósz solą i pieprzem. Cebulki dymki oczyść, szczypiorek umyj. Cebulki pokrój w dro bną kostkę, szczypiorek posiekaj. Posyp zapiekankę. Piecz około 25 minut w temp. 180°C.
<strong>Czas przygotowania 55 min, ilość porcji 6, cena za porcję 3,20 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie