Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, waniliowe naleśniki wypełnione serkiem morelowym z kawałkami owoców. Naleśniki smażone są bez dodatku tłuszczu, nie zawierają także białego cukru. Całość świetnie komponuje się z morelowym musem lub jogurtem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8731
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10348
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4694
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 775
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8731
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10348
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4694
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 775
Składniki
Do miski dodajemy mąkę, cukier brzozowy, szczyptę soli i ziarenka wanilii - mieszamy. Następnie wbijamy 2 jajka i dolewamy 1 szklankę wody mineralnej, 1 szklankę ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz dodajemy 4 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu odpowiedniego połączenia składników. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby odrobinę "popracowało".
W momencie nabierania przez ciasto odpowiednich właściwości przygotowujemy farsz oraz polewę. Do ich przygotowania z racji pory roku, użyłam moreli z puszki. FARSZ: Owoce odsączamy z zalewy i połowę z nich kroimy na drobne kawałki. Serki morelowe przekładamy do miseczki, dodajemy kawałki moreli i dokładnie mieszamy. POLEWA: Drugą połowę moreli miksujemy za jednolitą i gładką masę do momentu powstania musu. Jeśli owoce są mało słodkie, możemy dosłodzić je cukrem brzozowym. Alternatywą dla musu może być jogurt naturalny zmiksowany z cukrem brzozowym i owocami moreli.
Naleśniki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu, gdyż ten znajduje się w cieście) do lekkiego zarumienienia. * przed smażeniem pierwszego naleśnika (dla pewności) możemy wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Usmażone naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i polewamy musem morelowym. Życzę smacznego! :)