Dania główne Przepis na:
Naleśniki waniliowo - morelowe

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24915
Dodano: 21.12.2014
Odsłon: 2390
Składniki
- CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
- 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
- 1 szczypta soli
- ziarenka z 1/4 laski wanilii
- FARSZ:
- 2 morelowe serki Almette
- morele (z puszki lub świeże)
- POLEWA (do wyboru):
- mus lub jogurt morelowy
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do miski dodajemy mąkę, cukier brzozowy, szczyptę soli i ziarenka wanilii - mieszamy.
Następnie wbijamy 2 jajka i dolewamy 1 szklankę wody mineralnej, 1 szklankę ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz dodajemy 4 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu odpowiedniego połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby odrobinę "popracowało". -
W momencie nabierania przez ciasto odpowiednich właściwości przygotowujemy farsz oraz polewę. Do ich przygotowania z racji pory roku, użyłam moreli z puszki.
FARSZ:
Owoce odsączamy z zalewy i połowę z nich kroimy na drobne kawałki.
Serki morelowe przekładamy do miseczki, dodajemy kawałki moreli i dokładnie mieszamy.
POLEWA:
Drugą połowę moreli miksujemy za jednolitą i gładką masę do momentu powstania musu. Jeśli owoce są mało słodkie, możemy dosłodzić je cukrem brzozowym.
Alternatywą dla musu może być jogurt naturalny zmiksowany z cukrem brzozowym i owocami moreli. -
Naleśniki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu, gdyż ten znajduje się w cieście) do lekkiego zarumienienia.
* przed smażeniem pierwszego naleśnika (dla pewności) możemy wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Usmażone naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i polewamy musem morelowym.
Życzę smacznego! :)
Komentarze do przepisu (9)

aaasikkk 27 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
MNIAM, mniam, pyszności!!! :D2 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 26 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
pyszne :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Najlepsze nalesniki są z nadzieniem białego sera na słodko , takie zawsze były i będą naj .2 Kto głosował? | Odpowiedz

ewauczysiegotowac 22 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
nalesniki to taki wdzieczny temat na obiady bo mozna je przygotowac na rozne sposoby. najbardziej to lubie na slodko podobnie jak z twojego przepisu, do tego jeszcze herbatka royal rum z teekanne i obiadowo jestem spelniona.3 Kto głosował? | Odpowiedz

jonita 22 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Ależ one prowokują. Wyglądają tak apetycznie, że same pchają się do dzisiejszego menu ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Naleśniki wyglądają przepysznie :-) Odpowiedzi: 3 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz