Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki waniliowo - morelowe

Naleśniki waniliowo - morelowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24915

Dodano:

Odsłon: 2390

Propozycja na smaczne, waniliowe naleśniki wypełnione serkiem morelowym z kawałkami owoców. Naleśniki smażone są bez dodatku tłuszczu, nie zawierają także białego cukru. Całość świetnie komponuje się z morelowym musem lub jogurtem.

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
  • 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 1 szczypta soli
  • ziarenka z 1/4 laski wanilii
  • FARSZ:
  • 2 morelowe serki Almette
  • morele (z puszki lub świeże)
  • POLEWA (do wyboru):
  • mus lub jogurt morelowy
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski dodajemy mąkę, cukier brzozowy, szczyptę soli i ziarenka wanilii - mieszamy.

    Następnie wbijamy 2 jajka i dolewamy 1 szklankę wody mineralnej, 1 szklankę ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz dodajemy 4 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu odpowiedniego połączenia składników.

    Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby odrobinę "popracowało".

  2. W momencie nabierania przez ciasto odpowiednich właściwości przygotowujemy farsz oraz polewę. Do ich przygotowania z racji pory roku, użyłam moreli z puszki.

    FARSZ:

    Owoce odsączamy z zalewy i połowę z nich kroimy na drobne kawałki.

    Serki morelowe przekładamy do miseczki, dodajemy kawałki moreli i dokładnie mieszamy.

    POLEWA:

    Drugą połowę moreli miksujemy za jednolitą i gładką masę do momentu powstania musu. Jeśli owoce są mało słodkie, możemy dosłodzić je cukrem brzozowym.

    Alternatywą dla musu może być jogurt naturalny zmiksowany z cukrem brzozowym i owocami moreli.

  3. Naleśniki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu, gdyż ten znajduje się w cieście) do lekkiego zarumienienia.

    * przed smażeniem pierwszego naleśnika (dla pewności) możemy wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

    Usmażone naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i polewamy musem morelowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 grudnia 2014 Najlepsze nalesniki są z nadzieniem białego sera na słodko , takie zawsze były i będą naj .

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewauczysiegotowac 22 grudnia 2014 nalesniki to taki wdzieczny temat na obiady bo mozna je przygotowac na rozne sposoby. najbardziej to lubie na slodko podobnie jak z twojego przepisu, do tego jeszcze herbatka royal rum z teekanne i obiadowo jestem spelniona.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jonita 22 grudnia 2014 Ależ one prowokują. Wyglądają tak apetycznie, że same pchają się do dzisiejszego menu ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń