Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z konfiturą wiśniową"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 33
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 352
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 33
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 352
Składniki
Mąkę wymieszaj z jajkiem, mlekiem i solą. Całość zmiksuj, przykryj i odstaw na 30 minut. Przed samym smażeniem dodaj do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.
Naleśniki smaż z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości oleju roślinnego.
Wiśnie umyj i wydryluj. Przełóż do szerokiego garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i gotuj na silnym ogniu, aż puszczą sok i zmiękną. Następnie zmniejsz płomień i gotuj 2 godziny, nie zapominając o mieszaniu. Wyłącz kuchenkę i odstaw do wystudzenia. Drugiego dnia smaż kolejne 3 godziny i odstaw do wystudzenia. Trzeciego dnia smaż dotąd, aż konfitury będą ciemne i bardzo gęste (ok. 4 godzin na niedużym ogniu). Część użyj do naleśników, a resztę przełóż do słoików i zawekuj.
Przygotowane naleśniki posyp płatkami migdałowymi.
Usmażone naleśniki przełóż na talerz. Aby były chrupiące, ostudź je, a później odgrzej na wolnym ogniu i na suchej patelni.
Naleśniki posmaruj niewielką ilością bitej śmietany, posyp wiórkami kokosowymi i złóż na pół. Następnie posmaruj konfiturą wiśniową.
Naleśniki z nadzieniem zwiń w rulon lub złóż w trójkąty. Podawaj na zimno lub podgrzane na masełku na patelni na wolnym ogniu.Źródło: Na żywo