Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekret naleśników z kurczakiem tkwi w kremowym farszu i cienkim, elastycznym cieście naleśnikowym, które otula aromatyczne nadzienie. Polane sosem śmietanowym lub serowym smakują wyjątkowo wykwintnie. To danie na pewno zadowoli wszystkich miłośników kuchni domowej.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5466
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 974
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11916
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5106
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5466
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 974
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11916
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5106
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Składniki
W dużej misce wymieszaj mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie i lekko lejące. Dodaj olej i odstaw na 10 minut.
Następnie smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, odkładając gotowe na talerz.
Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę. Wrzuć kurczaka, dopraw solą, pieprzem i papryką, smaż, aż mięso się zetnie. Na końcu wlej 100 ml śmietanki i gotuj przez 2–3 minuty, aż farsz lekko zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
W rondelku podgrzej pozostałe 200 ml śmietany, dodaj starty ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń w rulon. Danie wyłóż na talerz, polej ciepłym sosem i posyp świeżym szczypiorkiem.