Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekret naleśników z kurczakiem tkwi w kremowym farszu i cienkim, elastycznym cieście naleśnikowym, które otula aromatyczne nadzienie. Polane sosem śmietanowym lub serowym smakują wyjątkowo wykwintnie. To danie na pewno zadowoli wszystkich miłośników kuchni domowej.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2025
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3254
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1915
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2025
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3254
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1915
Składniki
W dużej misce wymieszaj mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie i lekko lejące. Dodaj olej i odstaw na 10 minut.
Następnie smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, odkładając gotowe na talerz.
Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę. Wrzuć kurczaka, dopraw solą, pieprzem i papryką, smaż, aż mięso się zetnie. Na końcu wlej 100 ml śmietanki i gotuj przez 2–3 minuty, aż farsz lekko zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
W rondelku podgrzej pozostałe 200 ml śmietany, dodaj starty ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń w rulon. Danie wyłóż na talerz, polej ciepłym sosem i posyp świeżym szczypiorkiem.